PENGENALAN

 



     Peningkatan sisa makanan bukan sahaja merupakan satu masalah alam sekitar tetapi juga berkait dengan ekonomi, politik, teknologi dan moral. Peningkatan sisa makanan memberikan tekanan kepada sumber tanah, air, udara serta menyumbang kepada pemanasan global. Misalnya, pembuangan satu ketul daging hamburger adalah bersamaan dengan pembaziran air ketika mandi selama 90 minit. Ini merupakan satu contoh mudah untuk melihat tekanan isu sisa makanan terhadap sumber air. Dari segi ekonominya pula, kos untuk menghasilkan atau mendapatkan makanan adalah tinggi. Misalnya pada 2018, jumlah keseluruhan import produk pertanian bagi Malaysia telah mencecah USD18.5 bilion. Kos untuk menguruskan sisa pepejal (termasuk sisa makanan) di Malaysia juga tinggi iaitu sebanyak RM2 bilion.

        Isu moral di sebalik peningkatan sisa makanan adalah lebih menggusarkan. Ada yang menyebut bahawa “food waste is the world’s dumbest problem.” Apabila makanan dibazirkan maka berlaku pembaziran sumber yang telah digunakan untuk menghasilkan makanan tersebut. Bukan itu sahaja, ia juga satu pembaziran dari segi tenaga dan akal fikiran yang telah digerakkan untuk memikirkan cara dan usaha untuk memastikan adanya makanan untuk manusia. Lebih menyedihkan ialah apabila makanan itu dibuang, ini bermakna kita sedang menidakkan atau mengambil hak orang lain, yang mungkin boleh menikmati makanan tersebut. Di seluruh dunia terdapat 1 bilion orang yang tidak mempunyai akses terhadap makanan berzat. Di sekeliling kita juga terdapat ramai orang yang hidup dalam kesusahan. Masalah peningkatan sisa makanan dalam kalangan pengguna atau isi rumah merupakan masalah yang ketara di negara-negara maju dan negara-negara membangun berpendapatan pertengahan-atas (upper-middle-income developing countries) seperti Malaysia. 

 

 

 


Comments

Popular posts from this blog

KES 5: RUMAH TERBUKA IBARAT PESTA PEMBAZIRAN MAKANAN