KES 1:1,500 mangkuk laksa dibuang sia-sia

 

 

 

FAKTOR KES

                 Sebanyak 1500 mangkuk dimasak dan dibuang untuk mecipta rekod Malaysia Book of Records adalah sikap yang kurang timbang rasa dan tidak bertanggungjawab. Laksa Sarawak yang mencipta rekod tersebut telah dibuang atas sebab tidak sihat untuk dimakan seperti mana yang dilaporkan oleh The Borneo Post. Tujuan aktiviti ini dilancarkan tercapai dan berjaya direkodkan dalam Malaysia Book of Records, juadah tersebut yang dimasukkan dalam mangkuk sedalam 1.3 meter mengandungi bahan asas hidangan popular itu. Ia mengandungi 100kg rencah laksa Sarawak, 225kg laksa beras, 90kg udang, 1,008 biji telur dan 80kg ayam. Laksa Sarawak terbesar mengambil masa 18 jam untuk disediakan oleh 15 tukang masak

KESAN KES

                 Kesan dari kes ini, banyak makanan serta bahan basah disia-siakan begitu saja. Makanan tersebut disia-siakan tanpa dimakan. Pembaziran yang sangat teruk telah berlaku. Ia juga telah menunjukkan sikap yang tidak beranggungjawab terhadap seseorang individu kerana telah melakukan pembaziran. Sedangkan masih ramai rakyat di Malaysia kekurangan makanan.

SOLUSI KES

             Bagi menyelesaikan kes ini, 9 Agensi kerajaan telah melaksanakan beberapa dasar bagi membendungkan isu pembaziran makanan yang semakin ketara pada hari ini. Namun begitu, penyelesaian masalah ini tidak harus menjadi tanggungjawab kerajaan sahaja tetapi punca bagi isu tersebut adalah bermula dalam diri kita sendiri. Oleh yang demikian, marilah kita bersama-sama berganding bahu bagi mengatasi masalah ini dengan mengamalkan sikap menghargai makanan dan mendidik anakanak agar tidak membazirkan makanan. Kita boleh memberi ilmu dan sumber maklumat bahawa betapa susah untuk menyediakan makanan yang kita nikmati pada hari ini, maka kanak dan remaja dapat berfikir sebelum bertindak. Secara amnya, kita perlu menanamkan sikap berjimat cermat dengan mengambil makanan dalam jumlah yang diperlukan, kesederhanaan adalah diperlukan untuk mengambil amaun makanan yang cukup sahaja. Selain itu, perancangan dan penyenaraian pembelian barangan dapur adalah penting supaya tiada sebarang makanan dibuang kerana tidak segar.     

PENGAJARAN KES

              Pengajarannya, setiap tindakan dilakukan oleh seseorang akan memberi kesan kepada fikiran atau tindakan orang lain. Intipatinya, jika kita mengamalkan nilai keserdahanaan dan mengurangkan pembaziran, maka impak akan diberi kepada orang sekeliling. Pada realitinya, negara Malaysia memang kaya dengan sumber makanan tetapi hal ini bukan faktor yang menyumbang kepada pembaziran dan sikap boros pengguna. Isu-isu yang dibincangkan telah memberi impak terhadap perlakuan saya dalam kehidupan seharian. Kadang-kala kita harus fikir nasib golongan miskin yang hidup merempat, susah tanpa makanan sedangkan hidup kita yang berlebih-lebihan. Berhemah dengan menghindari diri daripada pengambilan makanan yang berlebih-lebihan sehingga tidak dapat dihabiskan

RUMUSAN KES

             Secara amnya, budaya tersebut adalah berpunca daripada sikap masyarakat yang suka berbelanja besar ketika membeli barang-barang makanan dan beranggapan bahawa tiada ruginya sekiranya makanan tersebut dibuang. Kegagalan untuk merancang bagi membeli barangan dapur mengakibatkan sesetengah barangan makanan yang dibeli tidak digunakan sehinggakan ianya terpaksa dibuang kerana telah luput. Sifat tamak haloba juga mendorong kepada pembaziran makanan terutamanya berlaku sempena majlis-majlis jamuan terbuka dan majlis berbuka puasa. Pengambilan juadah yang banyak gara-gara mengikut hawa nafsu dan perut yang lapar mengakibatkan makanan diambil dalam kuantiti yang banyak dan akhirnya tidak habis dimakan dan seterusnya dibuang ke dalam tong sampah. Ini menyebabkan pembaziran apabila makanan terpaksa dibuang kerana tiada siapa yang mahu makan lebihan makanan orang lain. 

 

Rujukan ringkas : malaymail.com,2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog

PENGENALAN

KES 5: RUMAH TERBUKA IBARAT PESTA PEMBAZIRAN MAKANAN